Barni pisze:Ateiści są ... normalni. Nie mają problemu "co ze mną będzie jak umrę", nie muszą wszystkim udowadniać, że są święci. Po prostu są normalni. Acer, jesteś święcie przekonany, że wszystko jest winą ludzi i Bóg "nie maczał w tym palców". Masz dowoda ?XD
Adam i Ewa- ściema. Niemożliwością byłoby, żeby dzięki dwójce ludzi cała ludzkość powstała, ale to już nauka się tym zajęła. Ludź pochodzi od małpy, nie od Adama i Ewy.
Bóg nie będzie ingerować w życie ludzi? To po co się modlić? Przecież i tak On się tym nie zajmie.
Barni spójrz na taką sytuację.
Pepson idzie sobie kulturalnie ulicą, podbiegam do niego ja i bez choćby małego "uwaga" strzelam mu lute w pysk, i do tego ja krzyczę, dlatego bo nie wierzy. No i zobacz:
Pepson dostał po ryju, dlatego że:
a)jest niewierzący
b)bo jest brzydki
c)bo ja jestem głupi
Odpowiedź poprawna c, jakby kto nie wiedział (jeszcze można się kłócić o b ale to zostawmy).
I czy Pepson ma oklepaną miskę, przez Boga? Nie przez idiotów, którzy nawet wierzyć nie potrafią.
Na tym prostym przykładzie wyjaśniłem ci Barney ocb.
Musicie zrozumieć, że nie wszystko zrozumiecie.
Błogosławieni, ci którzy nie widzieli, a uwierzyli.
Mi nie trzeba wszystkiego pokazać palcem, abym uwierzył, chociaż, przydałoby się żeby niektórzy pokazali mi swój mózg, bo tak na słowo to nie wierzę, że go mają.
Ja (1-09-2008 12:44)
kolumb wszedł na twoją starą i myślał że to ameryka
Pepek (1-09-2008 12:46)
A po Twojej doszedl do Indii i Antarktydy
Hahaha, przeczytajcie sobie wszystko co napisaliscie, kazdy uparty na swoje zdanie probuje je wpoic innym i jakie wogle sapy ze inni mysla inaczej na ten temat. Stane w cieniu za Acem (z Nim sie chyba najbardziej zgadzam ), bo wiedzialem ze tylko krytyka, dlatego nie chcialem sie wypowiadac no ale cos mnie pokorcilo i jak zawsze zaluje . Barni ja sie wcale nie wkur... tym co napisal PP czy cos . Nie pisalem tego pod wplywem emocji (nic mnie wcale strasznie nie zbulwersowalo, ta rozmowa wygladalaby inaczej w rl (cep na ryj i koniec , nie no chodzi mi o to, ze nikt mnie nie widzi i taki Barni odbiera moje slowa jako szczekanie zbulwersowanego psa ktoremu ktos ukradl kielbaske ))), raczej pod wplywem napojow bezalkoholowych bo tak teraz patrze ze nie pamietam ze ja to pisalem . Jesli Adam i Ewa byliby pierwszymi ludzmi, to cale czlowieczenstwo byloby kazirodztwem. A co do malp, to przecierz nikt tak naprawde nie wie czy to sie zaczelo od 1 malpy co zrobila jajo czy od Romka i Stasi xd. Jakby teraz ktos zaczol opowiadac ze czlowiek wyklol sie z jajka, moze to jakis idiota kiedys cos powiedzial, moze nasza religia jest dawna sekta? tego nikt nie wie, no moze Bog, ktory jeden wie po co to wszystko...
(PS: wiem ze pisze zawile i trudne do zrozumienia posty, taki jestem... )
(PS123456789: tak teraz cos kojarze ze to pisalem jak o Pepku przeczytalem, wiem ze mialem napisac w nawiasie "nie PEPKIEM tylko PEMPKIEM" )
Pitti pisze:(cep na ryj i koniec , nie no chodzi mi o to, ze nikt mnie nie widzi i taki Barni odbiera moje slowa jako szczekanie zbulwersowanego psa ktoremu ktos ukradl kielbaske ))),
I to różni Cię od Acera. Z nim warto dskutować, z Tobą nie.
Pitti pisze:Hahaha, przeczytajcie sobie wszystko co napisaliscie, kazdy uparty na swoje zdanie probuje je wpoic innym i jakie wogle sapy ze inni mysla inaczej na ten temat.
Wiesz co to jest dyskusja, polemika? Niektórzy musza do tego dorosnąć.
Pitti pisze:A co do malp, to przecierz nikt tak naprawde nie wie czy to sie zaczelo od 1 malpy co zrobila jajo czy od Romka i Stasi xd. Jakby teraz ktos zaczol opowiadac ze czlowiek wyklol sie z jajka, moze to jakis idiota kiedys cos powiedzial, moze nasza religia jest dawna sekta? tego nikt nie wie, no moze Bog, ktory jeden wie po co to wszystko...
Wiesz co, to jest własnie debilizm. Piszesz, by pisać. Nie martw się ludzie powstali od małp. Jest pełno dowodów na to...
Kris (18-07-2008 22:04)
Ja marzę, aby zobaczyć Pepsona bez koszuli *_*
Lol. Czy Ty ku*wa nienormalny jestes jakis? chyba za duzo myslenia i Ci cos co nazywaz mozgiem nawala. Odbierasz moje slowa jak kurna nie wiadomo co. Nawet nie rozumiesz postu, co ja zdania swojego miec nie moge? wlasnie z Toba nie idzie porozmawiac. Bo przecierz ja nic nie wiem, a Ty wiesz lepiej. No ku*wa
I to różni Cię od Acera. Z nim warto dskutować, z Tobą nie.
To byl glupi zart (i przy okazji nawiazanie do czegos) ktoregos idioto nie skumal i nigdy nie skumasz, jestes zaslepiony, masz klapki ja oczach, pierdzieli mnie juz w tym momencie ten temat, bo nawet sie nie mozna wypowiedziec, ale po ch*j mnie wkur*iasz . Dobra daj se spokoj, tworzysz bezsensowne klotnie... I ja teraz nie kontynuuje jej tylko probuje skonczyc dla Twojej wiadomosci (wiem ze Twoim zdaniem to i tak tak nie wyglada )
pp3088 pisze:Wiesz co to jest dyskusja, polemika? Niektórzy musza do tego dorosnąć.
Nie wiem, mama mi nie powiedziala, w szkole nie nauczyli i nikt mi nie powiedzial.
pp3088 pisze:Wiesz co, to jest własnie debilizm. Piszesz, by pisać. Nie martw się ludzie powstali od małp. Jest pełno dowodów na to...
Pisze by wyrazic swoje zdanie i ew. pogadac o temacie, ale Ty i ja rozmowa na forum na poziomie to musial by byc jakis fch*j przelom albo pomidoroogurek jakis. Co nie napisze, praktycznie zawsze z Toba sie musze klocic, bo Ty zawsze to obracasz w klotnie, a nie rozmowe, w rl na pewno ta rozmowa byla by kulturalniejsza itd., ale nie bedzie bo Ty przecierz nawet nie chcialbys zebym do Ciebie przyjechal.
Skoncz bo to jest juz zalosne, ja tez juz koncze
Pitti pisze:pp3088 napisał/a:
Wiesz co, to jest własnie debilizm. Piszesz, by pisać. Nie martw się ludzie powstali od małp. Jest pełno dowodów na to...
Pisze by wyrazic swoje zdanie i ew. pogadac o temacie, ale Ty i ja rozmowa na forum na poziomie to musial by byc jakis fch*j przelom albo pomidoroogurek jakis. Co nie napisze, praktycznie zawsze z Toba sie musze klocic, bo Ty zawsze to obracasz w klotnie, a nie rozmowe, w rl na pewno ta rozmowa byla by kulturalniejsza itd., ale nie bedzie bo Ty przecierz nawet nie chcialbys zebym do Ciebie przyjechal.
Skoncz bo to jest juz zalosne, ja tez juz koncze
Słucham? Kiedy ostatnio się ze mną kłóciłeś? Szanuje Ciebie, ale jeżeli argumentami w poważnym temacie ma byc cenzura, cenzura, cenzura to ja podziękuję. Jeżeli dla Ciebie religia jest ważna, to chyba nie powinna sąsiadować, że słowami wulgarnymi.
Kris (18-07-2008 22:04)
Ja marzę, aby zobaczyć Pepsona bez koszuli *_*
Chrześcijaństwo jest powodem wielu sporów nawet tutaj. Kłótnia Pepka z Pittim mną wstrząsnęła. Nie wiem jak się po tym pozbieram.
Szczerze nie czytałem waszych ostatnich postów, ale spróbuję przedstawić wam moje stanowisko. Otóż do kościoła chodzę, ale tylko z powodu bierzmowania, bo jak mówi moja mama "Może Ci się to kiedyś przydać". Dzisiaj na kazaniu ksiądz czytał list od biskupów, dotyczący wyborów. Padło tam ciekawe zdanie, nie pamiętam niestety jego dokładniej części, ale chodziło mniej więcej o to że "Niektóre partie pomagają kościołowi i na nie powinno się głosować, a inne są przeciw kościołowi i na te partie nie powinno się glosować". Oczywiście nazwy partii nie zostały wymienione. Do czego zmierzam? Wkurza mnie w kościele to że mieszają się do polityki. Księża mogą mieć własne zdanie, ale nie lubię przekonywania ludzi że "to co oni mówią jest prawdą". Wiadome jest że po takim kazaniu pewna grupa społeczna ślepo pójdzie za kościołem. A co do samego Boga, w niego wierzę.
A teraz o ludziach, którzy namawiają do wiary. Dam tutaj moją wczorajszą rozmowę z koleżanką (fragmenty):
XXX (13-09-2007 23:10)
powiedz mi, ty wierzysz, czy zyjesz w swiadomosci, ze "cos takiego jak Bóg istnieje'?
bobercik (13-09-2007 23:10)
wierzę że Bóg istnieję i to mo wystarcza
bobercik (13-09-2007 23:11)
a czy Bóg jest dobry, pomaga nam itp to nie wiem na 100 % ;]
XXX(13-09-2007 23:11)
nie wiesz? hm... moze nie potrafisz dostrzec...
bobercik (13-09-2007 23:11)
no to jak mam dotrzec ;]
XXX (13-09-2007 23:12)
modlisz sie czasem?
bobercik (13-09-2007 23:12)
w sensie czy gadam z Bogiem czy odpitalam modlitwe?
XXX (13-09-2007 23:13)
gadasz
bobercik (13-09-2007 23:13)
nieczęsto
bobercik (13-09-2007 23:14)
a co?
XXX (13-09-2007 23:14)
a cy dosiwiadczyles czegos takiego, ze o cos poprosiles, a potem to sie zdarzylo? ale to musi byc cos dobrego, a nie cos w rodzaju "ona mnie wkurza nie jej sie palec zlamie"
bobercik (13-09-2007 23:14)
raczej nie ;]
XXX (13-09-2007 23:15)
no to moge ci powiedziec tylko tyle, ze albo nie prosiles wystarczająco bardzo, albo to było coś co z gory Bóg wiedzial, ze bedzie dla Ciebie złe
XXX (13-09-2007 23:15)
bo Bóg chce dla Ciebie jak najlepiej
XXX (13-09-2007 23:16)
bo to Ty jesteś jego umiłowanym dzieckiem
bobercik (13-09-2007 23:16)
ładne słowa
bobercik (13-09-2007 23:16)
ale to tylko słowa ;]
XXX (13-09-2007 23:16)
i on cię kocha tak, ze nie jestes w stanie sobie wyobrazic sily tej milosci
XXX(13-09-2007 23:16)
wcale nie
XXX (13-09-2007 23:17)
bo w Boga nie wystarczy uwierzyć, Bogu trzeba zawierzyć
bobercik (13-09-2007 23:17)
zawierzyc, czyli?
XXX (13-09-2007 23:18)
zaufać, oddać swoje decyzje, swoje klopoty, problemy i zwatpienia, ale takze raodsci i chwile szczescia
kiedy sie modlisz modlitwą ojcze nasz
tam są słowa "bądź wola twoja"
XXX (13-09-2007 23:19)
to wclae nie znaczy, ze "Boże, moje zadanie domowe twoje, a dziewczyna moja"
ani nic
takiego po prostu wszystko JEmu zaiwrzasz
bobercik (13-09-2007 23:20)
trudne to ;]
XXX (13-09-2007 23:20)
oczywiscie, ze trudne
ale na prawde warte
ja jeszcze rok tenmu bylam kompletnie niewierząca
bobercik (13-09-2007 23:21)
skąd mam miec pewnosc
XXX (13-09-2007 23:21)
po prostu uwierz, zaufaj, a wszystko stanie sie proste
XXX (13-09-2007 23:22)
a przynajmniej łatwiejsze
bo pamietaj, ze nie ma czegos takiego jak "przypadek"
bobercik (13-09-2007 23:22)
łatwo tak mówic
a jeszcze latwoej to mowic i byc swiecie przekonanym w te słowa
bobercik (13-09-2007 23:23)
heh
XXX (13-09-2007 23:24)
ja jestem jeszcze bardzi niedouczona w tych sprawach, ale moge ci zaproponowac jakas mala ewangelizacje... jesli wolisz profesjonalna to zapraszam cie na msze o 19 w augustynie lub na spotkanie ichtisa
XXX (13-09-2007 23:25)
wiem, ze mowiles ze nie przyjdziesz
ale moze cos cie ruszy
jesli nie to pamietaj, ze jesli kiedykolwiek bedziesz mial jakąś wątpliwość
XXX (13-09-2007 23:26)
mozesz do mnie pisac, przychodzic cokolwiek
XXX (13-09-2007 23:26)
bo ja ci pomoge, a przynajmnije sie postaram
Co o tym myślicie? Mnie to nie przekonuje, ale podoba mi się bardziej niż gadanie ojca proboszcza. Pogrubiłem zdanie które mi się niepodobało.
Sekta? Czasem w kosciele powiedza cos madrego, ale fakt dzisiejsza msza byla porazka... brakowalo tylko jeszcze zeby ksiadz powiedzial:"Glosujcie na <nazwa parti> bo reszta to szatanskie plany zniszczenia Polski. czy cos w ten desen ;]
XXX 8:51:02
cała nazwa to młodzieżowa wspólnota modlitewno ewangelizacyjna Ichtis
XXX 8:51:14
no i tam są ludzi e wieku ok 15-25 lat
XXX 8:51:52
i generalnie jestesmy grupą przyjaciol, ktora glosi Dobrą Nowinę i zgłębia wiedze i miłość do Boga
bobercik 8:52:02
kminie xD
Nie ma czegoś takiego jak przyppadek??Bzdura totalna nie ma czegoś takiego jak przeznaczenie nikt nie decyduje o niczyim losie.Dlaczego??Ponieważ nawet my nie wiemy do konca co zrobimy za minute czy za godzine proste co?/Dlatego też nie wierze w przepowiednie Nostradamusa
a) żarcik jakiegos przyglupiego dowcipnisia, ktory z nudow zaczal wmawiac znajomym co gdzies kiedys widzial
b) wytwor geniusza, ktory sciemniajac ile wlezie chcial calemu spoleczenstu zaaplikowac podstawy zasad moralnych
c) prawda
Wybierzcie sobie sami, a bedziecie mieli odpowiedz na wszystkie wasze klotnie ;P
krova pisze:Chrzescijanstwo (konkretnie zycie Jezusa) to:
a) żarcik jakiegos przyglupiego dowcipnisia, ktory z nudow zaczal wmawiac znajomym co gdzies kiedys widzial
b) wytwor geniusza, ktory sciemniajac ile wlezie chcial calemu spoleczenstu zaaplikowac podstawy zasad moralnych
c) prawda
Wybierzcie sobie sami, a bedziecie mieli odpowiedz na wszystkie wasze klotnie ;P
Tylko każdy wybierze inną odpowiedź. I mamy gówno nie odpowiedź szanowny Króvko. :>
Ja (1-09-2008 12:44)
kolumb wszedł na twoją starą i myślał że to ameryka
Pepek (1-09-2008 12:46)
A po Twojej doszedl do Indii i Antarktydy