Chrześcijaństwo

Sprawy na zupełnie inne tematy - nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Post autor: pp3088 »

O ile dobrze wiem to w Ewangelii jest mowa, że ksiądz ma pełnić bezinteresownie swoją służbę, co było powodem konfliktów w średniowieczu. Kojarzysz św. Franciszka z Asyżu, tzw Świętego Biedaczyne? Postulował wtedy przeciw kośćiołowi. No i nie przestrzegają ewangelii, która nakazują przestrzegać wiernym.

Uważam, że Kościół jest zbędna instytucją. Dla katolika najważniejsza powinna być rozmowa z Bogiem, wiara nie powinna być warunkowana rzucaniem na tace, czy odwiedzaniem Kościoła. To powinna być cecha, która charakteryzuje człowieka wierzącego. Kościół jest zbedny w rozmowie z Bogiem, ewentualnie powinien istnieć na kształt kościołów protestanckich, gdzie każdy wierny jest równy innemu wiernemu, gdzie duchowny oprócz tego pracuje. Nie gadaj o ubogości księdzów, bo w oczy razi jakie mają samochody przy kościołach.

Co do całunów etc. to przytocze tutaj prosty wniosek Woltera: wszystko co jest racjonalne jest prawdzie. A Jezu mógł żyć, ba jeżeli żył był bardzo zdolnym mówcą i oratorem z niespotykaną charyzmą porwał tłumy. Jaki był jednak jego główny przekaz? MIŁUJCIE SIE. chciał po prostu żeby ludzie żyli w zgodzie ale no cóż chyba wyszło cos nie tak...

Fanatyzm, słowo nabierające pejoratywne znaczenie w dzisiejszych czasach. Mówi się o terrorystach, a zapomina o cudownych chrześcijanśkich krzyżowcach. Nie mówcie więc, że nauka kościoła jest nauka dobra. Bo generalnie te wojny zalezały od kościoła, a wiara była tylko przykrywką korzyści materialnych, co jednak jest jednoznacznym wyrokiem na kościół.

Jedno pytanie do chrześcijan, dlaczego jeżeli ktoś mówi, że nie wierzy atakujecie go z taką agresywnością? Wiele razy spotkałem się z komentarzami:"debil", "ateistyczna świnia", "bluźnisz, zaraz dam ci w pysk". Naprawde brzmi to pięknie w słowach chrześcijan miłujących bliźnich.
Kris (18-07-2008 22:04)
Ja marzę, aby zobaczyć Pepsona bez koszuli *_*

Kocham Cię Patrycjo :*
Bliz
SSJ 5

Post autor: Bliz »

Akurat św. Franciszka znam bo jestem w Młodzieży Franciszkańskiej TAU i wiesz co zmienilo jego zycie? Bóg do niego powiedzial "Franciszku idź, napraw dom mój, który rozpada się w gruzy" (kościół św. Damiana - 1206) I on postulowal przeciw kosciolom-> n/c (bezpodstawny argument-> przyucz sie prosze)

W Ewangelii nie ma nic o księżach tylko o apostołach. A co do posługi to wiadoma,ze bezinteresowanie a jak? :D To nawet nie czytajac calej to chyba wiadome.

A wiesz po co jest kosciol? Po to aby przezyc to co sie stalo 2000 lat temu (Eucharystia), spotkac sie z Jezusem (adoracja) itd.

Taca jest gestem indywidualnym? Mi nikt nie narzuca bym dawał na tace i nie slyszalem ksiedzy zeby mi powiedzial "Dawaj 100 na tace bo jak nie to ban na kosciol".

Jakie macie fury pod kosciolem bo kapucyni w mojej maja skode jakąś i cos jeszcze, ale oba niebieskie ( a mamy samochody bo mamy parafie w innej miejscowosci i co na piechtacza 15 kilometrow// szanujmy sie ludzi O.K.?//

Co do całunu to nie o to mi chodzilo o przekaz czy cos tam, ale co sie dokonalo? ---> Odsyłam do poczytania.

Krzyzowce raz byli i sie juz nigdy wiecej nie powtorzyli /// kazdy popelnia bledy///

Co do pytania mysle ze powinno byc skierowane do pojedynczych jednostek nie do ogolu. Ja odpowiem tylko,ze nikogo nie atakuje bo nie wierzy z reszta mam kolegow w klasie ktorzy nie wierza i jakos nie mam z nimi na pienku i wogole i nie obrazam ich. A wszelki słowa obrazy zaleza chyba od IQ danej jednostki.... w kazdym badz razie nie nalezy kierowac takich pytan do ogolu.
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Bliz pisze:Akurat św. Franciszka znam bo jestem w Młodzieży Franciszkańskiej TAU i wiesz co zmienilo jego zycie? Bóg do niego powiedzial "Franciszku idź, napraw dom mój, który rozpada się w gruzy" (kościół św. Damiana - 1206) I on postulowal przeciw kosciolom-> n/c (bezpodstawny argument-> przyucz sie prosze)
Główna konkluzją miał być sprzeciw Franciszka przeciw kościołowi jako przedsiębiorstwu i bogactwie księżych. O to mi chodziło.
Bliz pisze:Taca jest gestem indywidualnym? Mi nikt nie narzuca bym dawał na tace i nie slyszalem ksiedzy zeby mi powiedzial "Dawaj 100 na tace bo jak nie to ban na kosciol".
Hmm sam fakt, że jest. Wg. mnie powinno operować to na zasadzie skrzynek zawieszonych przed wejsciem. Bo tak w mniejszych miastach, gdzie każdy każdego zna, nie danie na tace wiąże się niemal z publicznym linczem.
Bliz pisze:Jakie macie fury pod kosciolem bo kapucyni w mojej maja skode jakąś i cos jeszcze, ale oba niebieskie ( a mamy samochody bo mamy parafie w innej miejscowosci i co na piechtacza 15 kilometrow// szanujmy sie ludzi O.K.?//
Cięzko mi powiedzieć bo ostatni raz byłem bodajże na komunii, może potem zraz. O ile dobrze pamiętam były z 2 mercedesy. A samochody biednych to nie są.
Bliz pisze:Krzyzowce raz byli i sie juz nigdy wiecej nie powtorzyli /// kazdy popelnia bledy///
Racja. Byli z 3 razy w Jerozolimie. W 1099 rokyu byli tak zachwyceni zdobyciem Jerozolimy, że biegali po ulicach i zabijali każdego. Meczety bezczesczono. Rzeż trawała cały dzień i noc. Gdy rano pewien rycerz wszedł do świątyni stanał po kolana we krwi. Więc nie byli raz, a 3. No i jak było to w średniowieczu byli tak samo okrutni jak reszta.
Bliz pisze:Co do pytania mysle ze powinno byc skierowane do pojedynczych jednostek nie do ogolu. Ja odpowiem tylko,ze nikogo nie atakuje bo nie wierzy z reszta mam kolegow w klasie ktorzy nie wierza i jakos nie mam z nimi na pienku i wogole i nie obrazam ich. A wszelki słowa obrazy zaleza chyba od IQ danej jednostki.... w kazdym badz razie nie nalezy kierowac takich pytan do ogolu.
Może jest tu ktoś z tego grona, kto na przykład ma urazę do ateistów i by mi wytłumaczył.

P.S. Szanujemy się, nie martw się o to. :wink:

Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Post autor: krova »

Bliz jezeli kierowales cos do mnie to nie wiem dlaczego :(

Nie wyskakuje zza krzaka, krzyczac, ze jakakolwiek postawa jest lepsza nie znajac drugiej strony. Kiedys mnei to interesowalo, w gimnazjum nawet zastanawialem sie mocno nad seminarium.

Kosciol sam w sobie jest calkiem dobry. Zdazaja sie ludzie jak Giovanni Paolo II, a to o czyms swiadczy. Rydzyki i reszta sa mniejszoscia, ale niestety takie mniejszosci zawsze kola w oczy.

Nie chodzi o nic konkretnego, moze mam za duzo NA PRAWDE narzucanej religii (polityka PiS'u), a moze wierzylem bo od dziecka nasladowalem rodzicow. Gdybym od poczatku mial wybor - mysle ze wolalbym jakas wschodnia religie... Buddyzm, taoizm? Wydaja mi sie bardziej... religijne! To zapewne z perspektywy mieszkania w Polsce: one nie ingeruja w zycie panstwowe, polityczne, ani nic wykraczajacego poza wierzenia. Mam wrazenie, ze sporo ludzi 'wierzy' ze wzgledu na presje otoczenia, zwlaszcza rodzicow 'mamo, dlaczego znowu musimy isc do kosciola - synku, bo tak TRZEBA'...

Jak juz pisalem myslalem o seminarium. Wlasnie poznajac troche tajnikow zrezygnowalem. Mozecie mi mowic, ze cos slabo mi szlo to wyznawanie religii skoro rezygnuje z wiary. Wiem o tym.

Mozecie mi tez mowic o tym co jest napisane w Biblii czy innych 'dokumentach'. Odstepstw od tego jest na peczki. Moj ojciec jest ateista, nie ma chrztu, a mimo to dostal slub koscielny.

Mozecie mowic o mercedesach przed kosciolami... ale zastanowcie sie ilu ksiezy dorabia w szkole, a chodzi na piechote. Po pierwsze - jemu tez sie nalezy. Po drugie: wszystko zalezy od czlowieka. Nikt nie jest idealny, ksiadz tez nie.
Obrazek

-Jest jakaś miara szczęścia?
-Tak, promile.

Obrazek
Bliz
SSJ 5

PP gdzie, w ktorym miejscu Franek sie sprzeciwil kosciolowi?

Tacy juz nie chce poruszac, jak powiedzialem jest to sprawa indywidualna. Chcesz dajesz nie to nie.

Wiesz u mnie pod kosciol przyjezdzaja motory to nie znaczy ze to ksiezowskie. A fakt ze biskup przyjechal na wizytacje i poswiecenie klasy nr. 3 No i co z tego? Koles z maxa 24 ma ferrari f430 bmw 5 i cos jeszcze -> on moze miec tyle wypasionych fur chate i zaglowke, a ksiadz biskup nie moze mercem? Jego sprawa co robi z zarobionymi pieniedzmi-> Ma prawo tez na konto wsadzic?

Krzyzaki to mi chodzilo ze raz w historii, a krucjat bylo 5 bodajze tyle ile pamietam z 5 klasy. I za kazdym razem dostawali w ciry az w koncu wrocili i mieli przesrane jak wrocili do Europy.

Spytaj sie bezposrednio osob nastawionych przeciw ateistom bo nikt Ci sie nie przyzna.

Piotrze szanujmy wszystkich, o to mi chodzilo -> wszyscy sa ludzmi i maja rozne prawa.

Krova nic na Twoj temat nie pisale, moje odpowiedzi w tym temacie sa tylko kontr argumentami.

Czego sie czepiacie o. Rydzyka? Jak nie wiecie skad sie wziely jego samochody w ciagu jego kaplanstwa to sie ciagnijcie, a nie ze ma i jest kurna jumak pieprzony?

Nikt Ci nie narzuca wiary, moi znajomi z klasy wypisuja sie z religi bo nie wierza i nie chca oceny z religi -> uczysz sie wtedy etyki.

Co do slubu Twoich rodzicow to jest tak, zeby zawrzec slub koscielny wystarczy aby jeden z malzonkow byl bierzmowany. Nie wiem czemu? Ale moim zdaniem oboje powinni byc bierzmowanie poniewaz to sie mija z celem?
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Bliz pisze:Krzyzaki to mi chodzilo ze raz w historii, a krucjat bylo 5 bodajze tyle ile pamietam z 5 klasy. I za kazdym razem dostawali w ciry az w koncu wrocili i mieli przesrane jak wrocili do Europy.
Wyprawy krzyżowe przeciw muzułmanom
I • II • III • IV • V • VI • VII • I wyprawa ludowa • Krucjata dziecięca
Jednakże najbardziej znana jest opcja z trzema. Może lepiej, że nie opisywali wszystkich klęsk europejczyków bo było by to bardzo dołujące :D
Bliz pisze:Piotrze szanujmy wszystkich, o to mi chodzilo -> wszyscy sa ludzmi i maja rozne prawa.
I właśnie to próbuje przekazać, wskazując przykład fanatyków jako złych ludzi. To takie lekkie kierowanie umysłem czytającej to młodzieży.
Bliz pisze:Nikt Ci nie narzuca wiary, moi znajomi z klasy wypisuja sie z religi bo nie wierza i nie chca oceny z religi -> uczysz sie wtedy etyki.
Stek bzdur. Wiesz co się dzieje w mniejszych miastach, wioskach jak dziecko nie pójdzie w niedziele do kościoła, nie ochrzczą go, bądź co gorsza zrezygnuje z uczestnictwa na religii?

Awatar użytkownika
Drake
Golden Oozaru
Kontakt:

Post autor: Drake »

Heh ja doskonale wiem bo jestem z małego miasta i odkąd pamiętam zawsze było patrz to ten co nie chodzi na religije itd.Nawiasem zdarzyło mi się oberwać od pewnej babci za w niedzile o 11.15 przeszłem koło kościoła ze słuchawkami na uszach:PP
http://www.mist-village.zobacz.com.pl/ fajna stronka anime(duży download)polecam
http://www.otwieramy.pl/?p=140130 kliknij to mi pomoże:Pp
Bliz
SSJ 5

Dobra to zle powiedzialem z szacunem. Ale szanujmy wszystkich dobrych, nawet jesli nie jestesmy pewni tego czy jest tym zlym.

Nie wiem co sie dzieje w malych miastach bo zyje w srednim (40 000- 50 000= liczba mieszkancow), moze to wynika z ciemnoty? Zawsze bylo wiadomo, ze wsie i male miasta sa ciemniejsze od miast i stolicy. Ale zeby babcie nazywac fanatyczkami xP -> poprostu oczekuja szacunku wobec Jezusa i jego instytucji?

Drake moze dostales przez to ze przeszles obok kosciola, a nie przeszedles :D
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Bliz pisze:Ale zeby babcie nazywac fanatyczkami xP -> poprostu oczekuja szacunku wobec Jezusa i jego instytucji?
Czyli jednak ktos mi cos narzuca.
Bliz pisze:Czego sie czepiacie o. Rydzyka? Jak nie wiecie skad sie wziely jego samochody w ciagu jego kaplanstwa to sie ciagnijcie, a nie ze ma i jest kurna jumak pieprzony?
Nie tylko ja sie czepiam, JPII tez sie czepial. Poczytaj sobie co pisal o radiu maryja, zanim powiesz mi co mi umknelo. Tobie widac tez czasami cos umknie ;)
Bliz pisze:Co do slubu Twoich rodzicow to jest tak, zeby zawrzec slub koscielny wystarczy aby jeden z malzonkow byl bierzmowany. Nie wiem czemu? Ale moim zdaniem oboje powinni byc bierzmowanie poniewaz to sie mija z celem?
Nie jest tak, spytaj kogokolwiek. Nie tylko oboje musza miec biezmowanie, ale i nauki przedmalzenskie jesli nie chodzili na religie w szkole sredniej.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
Bliz
SSJ 5

Ja chodzilem na bierzmowanie 2 lata temu sie wybierzmowalem i na naukach ksiadz powiedzial, ze kto nie chce i nie wierzy to bez sensu albo jesli ktos przyszedl po papierek aby otrzymac sakrament malzenstwa bo wystarczy ze wspolmalzonek bedzie wybierzmowany.

To nie jest narzucanie tylko szacunek - odroznij oba. Tak ja jak bym sikal na plakat buddy na plocie (mocny przyklad taki po bandzie :P)

A co do ojca Rydzyka to tylko slyszalem opinie jego przelozonego na temat jego samochodow (skad sie wziely itd.) wiecej opini nie slyszalem/czytalem. Pamietam tylko ze obrazil panią Kaczyńska (cos o eutanazji) [w sumie jesli kojarze to chyba bym powiedzial cos w ten desen jak on jesli by poparla eutanazje]
Awatar użytkownika
Barni
SSJ 5

Post autor: Barni »

I nazwał byś ją czarownicą ?:D

Co do ślubów- z innej beczki, ale moi rodzice śluba brali w Stanach. A Kościelnego nie chcieli, bo tam za dużo roboty z tym jest podobno :P
No.. i teraz na nią ksiądz krzywo patrzy XD
Obrazek

.
Bliz
SSJ 5

A co?

NO ale cywilny to chyba wszedzie uznawany? To czemu teraz nie wezmna czy po powrocie ze US and A nie wzieli?
Awatar użytkownika
pp3088
SSJ 5

Bliz pisze:A co do ojca Rydzyka to tylko slyszalem opinie jego przelozonego na temat jego samochodow (skad sie wziely itd.) wiecej opini nie slyszalem/czytalem. Pamietam tylko ze obrazil panią Kaczyńska (cos o eutanazji) [w sumie jesli kojarze to chyba bym powiedzial cos w ten desen jak on jesli by poparla eutanazje]
I to rózni mnie od Ciebie i fałszywego klechy. Ja nie obrazam ludzi z odmiennym zdaniem, a mógłbym zarzucić wam konserwatyzm, zacofnie, a nawet skrępowanie mysli przez kościół=brak własnego zdania. Tak własnie postępują ci polscy katolicy, zgodnie z zasadą " nie sądź bo sam zostaniesz osądzony".

P.S. Nie jestem za aborcja, ani za eutanazją(dopuszczam w przypadkach krytycznych)...

Bliz
SSJ 5

Ale nie zarzuciles :) Dzieki ze mi zwrociles uwage... ale i tak bym powiedzial cos podobnego na jej temat mimo wszystko nie wiem, ale jesli to kobieta wyksztalcona to mysle ze nie powinna mowic o przychylnosci do eutanazji. Ale kazdy moze mowic co chce, dobre slowe i te zle. Nikt nie jest doskonaly i kazdy ma grzechy.
Awatar użytkownika
krova
SSJ 5

Bliz pisze:To nie jest narzucanie tylko szacunek - odroznij oba. Tak ja jak bym sikal na plakat buddy na plocie (mocny przyklad taki po bandzie :P )
To sie odnosilo do przechodzenia pod kosciolem z mp3 na uszach...
Nie wiem jak ty, ale ja bym sie MOCNO zdziwil... Bedac na wakacjach w Indiach, przechodzac pod pod hinduska swiatynia sluchac pretensji jakiejs babci z wasami i moherem na glowie. (to juz implementacja polskich realiow, dla zaostrzenie efektu)

Znaczy, ze kosciol mam albo codziennie odwiedzac, albo omijac go z daleka, bo to ich dzielnia i one tam rzadza. A nawet jesli codziennie bym go odwiedzal, i tego dnia byl juz w nim 3 razy, a teraz szedl z mp3 na uszach i tak dostalbym po glowie... Szkoda slow... To moja sprawa co robie, nie takiej babci.
Obrazek

-Tak, promile.

Obrazek
ODPOWIEDZ